Commissievergadering Gemeenteraad Maasgouw 2 februari 2021

Wat is het doel van de commissievergadering?

Op 2 februari vond de eerste commissievergadering van de gemeenteraad van Maasgouw voor het jaar 2021 plaats. De commissievergadering heeft als doel om de gemeenteraad van Maasgouw voor te bereiden op de komende raadsvergadering; in dit geval die van 23 februari. In de commissie hebben de door de bevolking gekozen raadsleden zitting maar ook zogenaamde commissieleden die door de gemeenteraad benoemd en beëdigd zijn en die de raadsleden helpen met het voorbereiden van de raadsvergadering. In de commissievergadering worden vragen voorbereid die zodat de raadsleden in de raadsvergadering goed geïnformeerd besluiten kunnen nemen.

Wie is Marc Hilkens? 

Marc Hilkens is commissielid namens Lokaal Belang in de gemeenteraadscommissie van Maasgouw sinds 2018. Hij woont nu in Linne en heeft in zijn jeugd en daarna lang in Wessem gewoond. Hij is 46 jaar oud en woont samen met partner Achara en dochter Kiki.

Marc werkt bij PostNL en is daar actief in de Centrale Ondernemingsraad en de Ondernemingsraad Operations en is verder actief binnen de vakbond FNV en de Consumentenbond. Marc is al zo’n 15 jaar lid van Lokaal Belang en was daarvoor lid van Geheel Anders, een van de zeven lokale partijen die in 2006 is opgegaan in Lokaal Belang. Verder was Marc raadslid in de gemeente Heel en Maasgouw van 2002 tot 2018. Momenteel is Marc de voorzitter van Lokaal Belang. Hij is lid van Lokaal Belang omdat hij het belangrijk vindt dat Lokaal Belang dicht bij de burger staat en onafhankelijk is en niet gebonden is aan een (landelijke) politieke stroming.

Wat was Marcs rol in de commissievergadering van 2 februari 2021?

Een van de belangrijkste afspraken binnen de commissie is dat vragen schriftelijk vooraf worden ingediend bij de griffier, dit is de ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad. De raadsleden en de commissieleden ontvangen vooraf de digitale stukken en dienen vervolgens hun schriftelijke vragen in. De antwoorden worden voorafgaand aan de commissievergadering toegezonden. In de vergadering van 2 februari heeft Marc onder andere vragen gesteld over de stankoverlast van veevoederbedrijf De Heus in Maasbracht. Onlangs heeft de Raad van State haar finale oordeel gegeven over de vergunning van dit bedrijf. Gelukkig blijkt uit de beantwoording door de wethouder dat burgers en gemeente niet machteloos staan tegen stankoverlast en dat het meer dan ooit belangrijk is dat burgers doorgeven dat zij stank ondervinden; dit wordt geregistreerd en later besproken met De Heus.

Als je meer informatie wilt vinden over de behandelde onderwerpen in de commissievergadering van 2 februari, dan is dit een link waarmee je deze vergadering kunt bekijken.

https://channel.royalcast.com/maasgouw/#!/maasgouw/20210202_1