Johan Lalieu

Na bijna dertig jaar gemeentepolitiek in Thorn en Maasgouw vindt Johan Lalieu het moeilijk om afscheid te nemen. Maar na de verkiezingen zet hij er toch echt een punt achter. „Er zitten genoeg mooie en nieuwe uitdagingen aan te komen.”

Hij is vanaf het begin in 2007 de enige constante menselijke factor in het gemeentebestuur van Maasgouw. Het samengaan van Maasbracht, Heel en Thorn bracht Johan Lalieu verrassend op een wethouderszetel. „Ik kreeg niet genoeg stemmen om in de gemeenteraad te komen bij de herindelingsverkiezingen, hoewel ik tweede stond op de nieuwe lijst Lokaal Belang, waar alle lokale partijen in opgingen.

Ik denk dat het kwam omdat er destijds maar liefst 22 mensen uit Thorn meededen. En iedereen stemt bij zo’n eerste verkiezing op de mensen uit het eigen dorp. CDA’er Tjeu Corbey was een grote stemmentrekker in Thorn en zo kwam het dat ik nietgenoeg voorkeurstemmen kreeg om in de raad te komen. Het wethouderschap – ik was de eerste en tot nu toe enige wethouder van buiten de raad – kwam op het juiste moment. En ik was er ook wel klaar voor.”

Roerige periode

In 1993 werd Lalieu gekozen in de kleine gemeenteraad van het witte stadje. Eenroerige periode waarin het er soms verbaalfel aan toeging op het historischegemeentehuis aan de Wijngaard. De Groepering Stakenborgh-Lalieu kwam bijverkiezingen telkensals grootste partij bovendrijven, maar maakte geen deel uit vande coalitie. In de negen zetels tellende raad maakte het blokCDA-PvdA de dienst uit.„Het heeft me wel gevormd, die periode van politieke chaos. Hoe ver kan je gaan, watheb je nodigin een debat? Aan de andere kant was het wel heel veel werk voor dekleine stapjes die je kon zetten als oppositie.”

“In het gemeentehuis van Maasgouw zien ze me niet meer.”
WETHOUDER JOHAN LALIEU

Vader

De jonge Johan kreeg zijn politieke engagement van zijn vader. Een arbeider en dus bijna als vanzelf sociaaldemocraat in een destijds verzuilde samenleving. „Hij was ongelooflijk geïnteresseerd in politiek, las alles. Zelf voelde ik me ook betrokken bij mijn omgeving, daar wilde ik iets voor doen. Om aan die drang gehoor te geven, ben ik de politiek ingestapt. Mijn vader overleed helaas in 2008. Altijd betrokken gebleven, maar ook altijd die twijfel. ‘Kan Johan dat wel, houdt hij zich staande?’

Wat dat betreftis het jammer dan hij niet kan meemaken hoe ik na vier periodes en vijftien jaarafscheid neem als wethouder.” De bestuurdersjaren zijn omgevlogen, is de conclusie als Lalieu terugkijkt. „Openbare ruimte heb ik altijd in mijn portefeuille gehad. Hoe bereik je dat mensen goed in hun omgeving kunnen leven? Daar doe je het voor. Als fusiegemeente Maasgouw hebben we echt een kwaliteitsslag gemaakt. En dat zoveel mogelijk in samenspraak met de inwoners. We zitten aan tafel bij de deskundigen en dat zijn de mensen die in de wijk wonen. Maar ook het afvaldossier. Dat komt dicht bij de mensen. Dat doen we om de inzameling betaalbaar te houden, maar uiteindelijk gaat het om een betere wereld, het milieurendement. Energiestrategie, biodiversiteit, zaken die voor de komende 25 jaar in de steigers zijn gezet. En in alles is altijd het gezamenlijke proces van belang geweest.

Er staat een gemeentelijke organisatie die volledig in dienst staat van desamenleving.” Lalieu is nu 65 jaar. Een mooi moment om afscheid te nemen, vindt hij zelf. Iets waarhij zelf al een tijdje mee bezig is. „Dat moet ook wel als je iets goed wilt achterlaten. De partij heeft de opvolging klaargestoomd. Ik doe de verkiezingscampagne nog, maar dan is het klaar. Ga ook niet als lijstduwer meedoen. In het gemeentehuis zien ze me niet meer, ik wil niet als adviseur of zo nog een rol spelen. Er zitten genoeg mooie en nieuwe uitdagingen aan te komen.”

Oppassen

Het vooruitzicht op de eerste kleinkinderen vervult hem met vreugde, maar Lalieu weet ook dat hij geen typische oppas-opa is. „Natuurlijk zal ik weleens oppassen. Maar ik ben niet iemand van zo’n vaste dag in de week waarop de kleinkinderen komen. Dat weten mijn dochters gelukkig ook. Al wordt het wel een bijzondere ervaring. Mijn beide dochters zijn een maand na elkaar uitgerekend. Maar ik wil vooral gaan reizen met mijn vrouw. Lekker met de Alfa Romeo Spider, dakje naar beneden en de tijd nemen om te genieten.”

INTERVIEW: ROB STIKKELBROECK
FOTO: JAN PAUL KUIT

Lees verder

Gerelateerde berichten

 • Published On: 12 april 2024

  Tijdens de ledenvergadering van woensdag 10 april werd commissielid Maarten Aalders uit Linne gekozen tot nieuw bestuurslid van Lokaal Belang.

  Lees meer
 • Published On: 8 april 2024

  “Lokaal Belang zie ik als solide partij met gedegen standpunten en respectvol optreden. Ook de positieve insteek spreekt mij enorm aan. Samen gaan we verder bouwen aan Maasgouw.”

  Lees meer
 • Published On: 30 maart 2024

  Fijne paasdagen

  Lees meer